HAMNET

HAMNET noord

Doel
Het HAMNET vond zijn oorsprong in het buitenland. Zendamateurs (HAM-radio amateurs) hadden de behoefte om buiten het internet hun eigen draadloze datanetwerk op te richten. Het doel is onafhankelijk van het huidige internet, betrouwbaar informatie te kunnen uitwisselen. Op de Nederlandse HAMNET-pagina leest u hierover meer.

IP-nummer
Om op HAMET actief te kunnen zijn heb je allereerst een speciaal aan jou toegewezen IP-nummer nodig. Alleen als je zendamateur bent kun je die aanvragen bij Rob, PE1CHL op deze pagina.
Als dat nummer daarna geactiveerd is kun je toegang krijgen tot het HAMNET.HAMNET systeem bekabeling

Toegang
Toegang kan op 2 manieren:

- via een antenne, zoals het eigenlijk bedoeld is, of

- via een VPN-verbinding (een soort veilige tijdelijke tunnel) via internet.

VPN-toegang
Om te kunnen VPN-nen is er op het AMPR.net een prima uitleg.

Antenne-toegang
Als in jouw buurt op een hoge locatie een rondstraal antenne voor HAMNET is opgesteld (zie kaartje), kun je met dit locaal opstappunt (kortweg LAP) verbinding maken in de 5 GHz band.
Dat kan met verschillende "gebruikers opstraal apparaten". Niet alle apparaten zijn hiervoor geschikt. Dat komt omdat er voor HAMNET een smallere bandbreedte is gekozen dan normaal.
Dit geeft als voordeel: groter bereik en dus betrouwbaardere verbinding. Het heeft ook nadelen: o.a. een minder snelle dataoverdracht, echter nog steeds prima voor HAM-doeleinden.

Om voor de leek meer inzicht te krijgen wat voor hardware u nodig heeft is hier een kort overzicht gemaakt voor u.
De voor HAMNET bruikbare "opstraal apparaten" kunnen geforceerd op een bandbreedte van 10 Mhz worden ingesteld.
Hier ziet u 3 voorbeelden van een goed "opstraal apparaat".

afstand < 1 km.
13 dBi

de TP-link
CPE510
(vanaf E 60,-)
afstand 1-4 km.
16 dBi

de Nanobeam
NBE-M5-16
(vanaf E 70,-)
afstand > 4 km.
19 dBi

de Airmax
NBE-5AC-19
(vanaf E 90,-)

Als u één van deze "opstraal apparaten" juist opstelt kunt u (bij een zichtverbinding) optimaal verbinding maken met een LAP.
Een "opstraal apparaat" bestaat uit een antenne deel, wat meestal op dak aan een mast wordt gemonteerd en een binnen deel die de voedingsspanning verzorgt (de POE).
Beide delen worden met een netwerkkabel met elkaar verbonden. Na optimale uitrichting zou een betrouwbare verbinding met het HAMNET moeten zijn gemaakt.
Als u daarna in het POE-doosje (Power Over Ethernet) de uitgang met uw computer of laptop verbindt dan zal de antenne gaan werken als router, waarna u het HAMNET op kan.


Wat is HAMNET
Op dit moment (juni 2016) staat HAMNET nog echt in de kinderschoenen. Er kan veelal alleen gepingt worden. Zo is het grote internet ook ooit ontstaan.
Maar inmiddels zijn ook de eerste websites van zendamateurs operationeel, een eigen HAMNET DX-cluster en een heuse chathoek. Op de HAMNET-site ziet u de laatste ontwikkelingen.

 

Met onderstaande software kunt u een Hamnet website op een raspberry pi maken met diverse extra functies.

Software HamserverPi voor Hamnet . Versie 1.5 copie van software ontwikkeld door DL3DCW.

Handleiding instellen Ubiquiti client

 

Heeft u aanvullingen op het verhaal of plaatjes en tips over HAMNET?
Mail het ons s.v.p.
 

©2017 Muntronde op Internet: http://www.muntronde.org